tetamu VVIP

sila like page. terima kasih. :D

Facebook like

Jumaat, 7 September 2012

produk penjagaan kulit dari farmasi


Assalamuailaikum WBT.

memandangkan aku sekarang nie ada masalah besar iaitu masalah kulit sensitif dan gigi sensitif. gua gagahkan diri jejak Caring Pharmacy kat Taman Segar Perdana, Cheras. haritu gua pergi Guardian Pharmacy,Leisure Mall Cheras. tapi tak banyak pilihan untuk produk Cetaphil nie.

meh aku kasi share sikit kenapa aku sanggup menjejaki product-product nie dan apa advantages guna product nie..

1. Rosken Dry Skin Cream.
masalah kulit kering gua boleh dikatakan sangat serius juga la. mungkin disebabkan oleh tabiat penjagaan kesihatan dan pemakanan gua yang main sental dan pakai jumpa je. :P gua terpaksa buat pengakuan jujur lagi ikhlas yang sememangnya gua tersangatlah kurang minum jus langit (sky juice), makan sayur atau buah (tapi nasib baik suka makan ulam. tapi tu pun terhad kepada beberapa jenis ulam), persekitaran gua yang tak berapa nak sihat (air cond pon boleh buat kulit kering juga). oleh itu, gua terpaksalah spend more money utk kulit gua yang xberapa nak cantik nie. so kpd yang kulit dah mulus tu, silalah bersyukur. takpayah nak keluar duit bebanyak kan? haih. *facepalm* .. produk nie memang bagus la. utk tumit pecah dan kering, kulit mengelupas, etc. even scar atau parut kenang-kenangan masa kecik2 dlu pon semakin faded la. *tu la kecik2 dlu nakal sangat.*... dah besar nie pun banyak gak parut sebab ganas. kadang2 kuku aku sendiri boleh mencederakan tuan. *facepalm sekali lagi*.. jangan tak tahu, produk nie jgk boleh dipakai pada muka. tapi gua xsuka nak sapu kat muka sebab jap lagi habis muka gua melekit2. eeeyucks. gua memang sarankan korang guna produk nie. harga pun boleh tahan la. RM 39.90. *kalau xsilap gua.*

2. Cetaphil Gentle Cleanser
haa. kalau korang ada masalah jerawat, berminyak, kulit sensitif, gua memang syorkan sangat produk nie. gua tau pasal produk nie pun sebab gua baca review kat internet. terima kasih mr google. :P produk nie soap-free. so jgn menangis pulak bila pakai,takde keluar buih. bahahaha. cara nak guna pun teramatlah user-friendly. lu org boleh guna dengan air atau tanpa gunakan air. so, korang boleh 'cuci' muka korang even korang tengah menaip entry kat blog, dalam LRT mahupun tengah masak kat dapur. *tang masak kat dapur tu osah menipu ea. haha*... cara penggunaan, apply sikit kat muka. tak payah basahkan muka dulu ea. lepastu, sental2 sikit muka korang biar keluar keladak, daki2, kotoran2, dan lain2 partikel halus kat muka korang tu. sebab gua sedia maklum bahawa dinasour memang xmuat kalau nak menginap kat muka korang. :P ok, after korang dah rub permukaan korang, bolehlah dibilas dengan menggunakan air. tapi kalau taknak bilas, korang boleh lap muka korang dengan soft cloth, cotton pad mahupun tisu. tapi gua syorkan malah berasa adalah wajib guna air kalau korang kat rumah. tlg jangan malas sangat. sepak pungggung tu kang tau la. bahaha. :P kesan positif dia gua nampak sehari selepas menggunakan produk nie. pantaskan? mula2 gua takut gua je syok sendiri rasa mcm tu. ye la, sometimes kesan placebo memainkan peranan. *sila google sendiri kalau xpaham kesan placebo. malas nak explain. sepak punggung sendiri sebab malas. haha*. tapi gua rasa ada org nampak kesan positif yang sama. sebab gua mendapat pujian dari encik ejazul. *siapa dia? entah. barangkali pakcik jual eskrem. :P* dia kata kulit gua ada perubahan sikit. gua rasa sebab jerawat gua yang besau2 tu hilang sama sekali. bye bye jerawat. ihateyou. :P takpercaya? silalah try. gua kasi 10.5 bintang dari 10. :P

3. Soothing Toner by Garden Of Eden
gua beli produk nie tanpa ada rekemen dari sesiapa mahupun membaca review. gua pakai beli je sebab gua tengok produk nie guna sumber semulajadi. ada extract dari tumbuh2an. so gua rasa selamat. yg penting, alcohol free. xde alkohol. so, kalau korang nak try minum, silalah sebab tak memabukkan.  :P tapi gua rasa xpayah la. baik pergi minum air milo or kopi cap kapal api. :P toner nie best sbb bau dia bau herba. so, gua siap cium2 botol nie sensorang dlm bilik serupa orang gila.. takpelah, peduli apa, gua beli pakai duit gua. :P toner nie fungsi dia utk mengecilkan pori2 selepas pori2 korang terbukak masa cuci muka. so, bolehlah pakai after lepas cuci muka. actually gua nak pakai toner cetaphil jugak. tapi kat farmasi tu xde pulak. susah jgk ea nak cari produk cetaphil nie sbnrnya. tak susah kot. tapi maybe dah abis. hah, lantak pi la. sebab after guna produk nie, gua puas hati. nanti gua nak try cream, moisturizer etc utk jenama nie pulak. tapi tgu la gua baca review dlu. nanti kang, dah elok sembuh jerawat gua, naik jerawat batu pulak. :( utk toner nie, gua bagi 10 per 10 bintang kelip2. eh.

4. Total Image Collagen Plus
nie makcik gua yg syorkan. actually gua nak try sheep placenta by cell labs. sebab kalau tengok review, ramai gila syorkan. tapi total image nie tak kurang hebatnya juga. makcik gua adalah pengguna tetap produk nie. walaupun dia dah berumur 40++ tapi kulit dia boleh dikatakan cantik lagi. takde banyak kedut pun. dia syorkan gua makan, sebab dia kata dia nampak muka gua macam ada garisan halus. *wrinkles? uwaa. xmo*.. lagipun dia kata pori or liang roma gua besar2. tapi kena admit kolagen kulit gua makin berkurangan. sebab tabiat pemakanan kot. gua pernah check paras kolagen gua. then orang tu kata, kolagen gua nie berkurangan. so, dia suruh gua jaga tabiat pemakanan. kan dah ckp. huu.. so gua decide nak ikut ckp makcik gua. ambik produk nie sbg supplemen tambahan. ada dua jenis. satu kaler pink. satu kaler oren. tapi yang oren nie, ada vitamin C & E. so gua decide beli yang oren nie sebab dah jimat . sebabnya takpayah beli vitamin C&E dah. vitamin C & E nie memang vitamin utk kulit. :) lagipun perbezaan harga dia cuma RM4 dengan yang kaler pink tu. *tapi gua suka warna pink sbb warna pink adalah favourite kaler gua. :P* tapi kan, gua ada masalah sikit nak telan tablet dia. kemain besar godang gedabak. tercekik je kalau nak makan. adoii. so sediakan air yg banyak utk telan. kang tercekik pulak. :P

5. Sensodyne toothpaste (fresh impact flavoured)
ini gua malas nak review banyak la. gua pakai sebab gua ada masalah gigi sensitif. milu yang amat kalau kat tempat sejuk. dah la opis gua nie sejuk mcm rumah mayat. menderita gua. tu belum duduk dalam peti ais bergerak (Bus Rapid T405) lagi tu. bapakkan sakit gigi den. huhu. menusuk2 ke saraf. brrr. gua pakai perisa yang biru nie sebab gua suka rasa berangin.yang original tu rasa macam tak gosok gigi je. plain sangat. adeh.

ok la. gua rasa gua nak mengundurkan diri dulu la. sebab jari gua nie dah letih. otak gua pon duk pikir nak mentedarah je nie.

nasihat gua, sebelum beli apa2 produk, silalah :


1. minta pendapat dari orang2 yang lebih arif macam pharmacist, dermatologist, doctor dll.

2. sila baca review dari laman web dari sumber yang boleh dipercayai. boleh jugak baca testimoni pengguna. kadang2 gua tengok kat forum sebab ramai forumer yang suka cerita pengalaman menggunakan produk.

3. tengok orang2 yang dah berpengalaman menggunakan produk. tapi tak boleh dipercayai 100% sebab setiap orang, lain keperluan kulit mereka. ada yang boleh guna produk tu, ada yang tak boleh pula. kalau tak bersesuaian, boleh memudaratkan. malah, membazirkan duit. :(

4. sebelum beli apa2 produk pun, kenalpasti dlu kulit korang jenis macamana. berminyak ke, kering ke, separuh2 ke, kulit sensitif ke sbb kalau korang tak kenalpasti kulit korang jenis macamana, korang tak tau apakah keperluan utk kulit korang. boleh memudaratkan. lebih2 lagi yang menderita kulit sensitif.

5. paling penting, kalau rasa kulit tak boleh adapt dengan produk tu, keluar alahan macam bintik2 ke, become reddish ke, pedih ke, rasa panas ke, melepuh dsbnya, sila berhenti gunakan produk tu. jgn pikir sayang duit. tapi pikir kesannya pada kulit. sakit oit.

untuk tujuan di atas, gua kasi tepek sikit gambar gua. kang kata gua menipu.


ok la, nanti gua celoteh lagi. lapar. nak gi mentedarah dlu. semoga info gua kasi nie boleh kasi manfaat kat lu orang. kalau x, gua say sorry la ye. :P ok la. babai. :D


p/s: sorry gua tak letak gambar muka secara dekat. takde mood nak camwhoring hari nie. :P

yang benar tapi kadang2 pembongak jugak,
 ANABELLA MOMOQUE (bukan spesis hantu)

bersawang atau mungkin usang

Hi korang. yang islam, gua bagi salam. "assalamualaikum WBT"

lama dah gua tak update entry nie. genap setahun. kalau kahwin, dapat anak sorang la. masalahnya, gua tak kahwin lagi. bahaha.

ada juga kengkawan gua duk tanya. bila nak update entry. gua hanya mampu bagi jawapan paling tipikal sekali, "tunggulah gua dapat hidayah", atau "gua busy la. sibuk bekerja". :P

anywhere, gua tengah curi masa update entry kat office nie. maafkan saya boss. huu. ini cara saya menangani stress. kahkah. adoi.

gua kat rumah sekarang nie mati kutu takde internet. beli broadband? tengok la cemana. gua malas nak tambah bebanan kat bahu gua nie. :P nasib baik ada insan yang baik hati nak sedekahkan blackberry bold 2 kat gua. terima kasih. gua sayang lu. :P

ok la. gua malas nak berceloteh banyak. update entry setakat nak cukupkan syarat. nanti gua rajin, gua update lagi. gua sayang lu org yg baca entry gua. so gua ckp terima kasih sebab baca jugak. bahaha.


sekian, terima kasih.

yang benar tapi kadang2 terpaksa tipu sunat,
Anabella Momoque (bukan nama sebenar)


Isnin, 29 Ogos 2011

majlis berbuka puasa malayapark 2011 + suprise party!!

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

hari nie entry ada dua versi..
1. majlis bukak puasa malayapark
2. suprise party yang sangat mengujakan

versi 1:
sempena bulan ramadhan yang mulia nie, nie la masa yang dikirakan sesuai untuk kitorang berkumpul. and dah jadi adat kitorang geng2 malayapark nie, mesti berbuka bersama sepanjang tiga tahun perkenalan kitorang nie dah. dan aku boleh berbangga dengan pencapaian aku yang xpernah miss satu pon event tahunan kitorang nie. :P





tahun nie, ktorang sebulat suara decide nak buat majlis bukak puasa nie pada 20 ogos 2011 di Kenny Rogers Roasters, Berjaya Times Square,KL. haa. korang ingat senang2 je boleh kumpul reramai camni? susah beb! nak confirmkan tempat dan tarikh pon kemain susah lagi. sebab memasing ada je program! ((:

so, meh la cuci mata tengok gambar2 yang sempat dipukul oleh cik eila dan cik jelly jelly! :P

sedang berusaha dengan bersungguh2 demi sesuap ayam! ((:
itu baru intro. belom lagi sesi menyental muffin , baked bean, fresh fruit dan spiral pasta tu.. wahaha.
badan kecik tank beso! tapi, poyo je nie. makan xabis pon. :P

uda, abe, jelly, mira, mar, dan eijump
haiihh. aku xberape nak gemar keadaan meja bulat ini 
kerana ia seperti jurang2 yang memisahkan kita kan kengkawan? :(

nie dua2 abah aku nie. ((:
abah tepet dan abah joe


eijump!! ape ekspresi muka yang kau cuba lontarkan tu? :P

geng-geng cik kiah! :P

kebetulan yang sangat betol!
macam geng2 nak pegi sokong harimau malaya kat stadium je.
aumm. :P

adek and abah!
abah, xpuas nak say thank you la even nafkah chokie2 terabai sejak dua menjak nie.
wahahaaha~
abah, mana stok choki2 adek?
wuwu..

ok. nie la cik eila kassim..
inilah my gay yang digembar gemburkan tu?
hensem kan?
thanks for the cute bracelet eila..
i have to admit that i'm in love with the bracelet! hahaha~
sorry sebab curang dengan u.
ok, membebel sudah! ((:

sesudah kitorang membedal semua juadah berbuka,
semua keluar pegi merayau kemane2 ntah.
maybe ada yang pegi menunaikan kewajipan, ada yang pegi sedut asap *merokok*
or pegi melepaskan hajat ke kan? hhoho

---------------------------------------------------------

versi 2: suprise party

lepas makan puas2, kitorang pon duk bersembang la kan? almaklomlah, nak berkumpul setahun sekali. nak jumpe pon susah. time nie la nak bersembangkan? wehoo. ((:

sedang asyik duk bersembang, pukul2 gambar, posing2, mengutuk sakan,
tiba-tiba...

jeng jeng jeng...
aku nampak tiba-tiba akak waitress yang gojes bak kata aien yusoff nie..
duk menatang kek chocolate.
aku ingatkan meja belakang punyee la kan?
sebab birthday aku esok. bukan masa majlis bukak puasa nie.

lepas tu, aku nampak akak tu datang ke arah meja aku. 
jantung aku dah dup dap dup dap. rasa cam terkejut la.. hahaha. 
then, aku dengar mr jimjim nyanyi lagu "happy birthday"..
so, aku macam.... whoaa. itu utk aku la! untuk aku! hahaha~
takkan la jimjim aku nak nyanyi utk orang lain pulak kan?
wakakakaka. berani la! aku sepak dia sampai melayang! :P
then, semua umat manusia yang ada dalam kenny rogers tu pon sing along beb!
lagi la aku rasa terkjut and blurr nak mampos..
sampai aku rasa macam samar2 dengar diorang nyanyi..
haaha. batak la aku nie weyh.. wakakak

tengok la muke aku yang terkejut badak tu. aku hanya mampu ketawa n mata dah berkaca2 beb!
terharu! (:

bila kek depan aku pon, aku still xtiup2 lilin dia sebab aku blurr time nie.
puas budak2 nie suruh aku tiup lilin and potong kek sebab lilin dah cair. hahaha

sempat posing sebelom tiup lilin. hahaha

sesi tiup lilin... sebenarnya before tiup, aku dah potong sket.
clumsy la weyh aku nie. lol. hahaha..
bila dah potong sket, baru teringat aku xtiup lilin. hahaha

haa. tengok..
cik mar kite sedang asyik menikmati kek cokelat yang dibelikan
oleh joe, tepet dan agym selaku mastermind utk suprise party aku nie. ((:

awal2 lagi abe dah cop buah stoberi tu! hahaha~
konon2 comel la wat cenggitu kan?
:P

tersenyum lebar cik mira bahar kite nieh..
sedap beno ea makan tu? :P

amboii ko eijump!
sebuku kek terus sumbat dalam mulut. :P

haa. nie la mastermind nyee.
meh aku perkenalkan sekor2.. hihi

abah tepet..

joe ows..
joe, apsal pelik bebeno muke ko nie?
hihi

encik jimjim!

terima kasih banyak2
buat jimjim, tepet and joe ea.
bila ajim cerita macamana korang organize benda nie, aku jadi terharu sangat2.
thanks a lot guys!
:D

officially 23#

assalamualaikum dan selamat sejahtera..


actually i am officially 23 on 21 August 2011.. haha.. lambat giler post kan?
biasa la. skrg busy dengan persiapan raya. so, ambik masa sikit nak update blog. but, nak ambik kesempatan sket kat post nie, i wanna say millions of thank for those yang rajin nak blogwalking kat blog yang lama xber'update' nie. terima kasih bebanyak ye. <3 :)

firstly, sempena umur yang dah menginjak ke usia 23 nie, rasa nak mengucapkan rasa syukur yang tidak terhingga. *alhamdulillah* sebab Allah SWT telah memanjangkan usia dan memberi kesempatan untuk hamba-Nya ini masih bernafas sehingga ke hari ini dan saat ini. aku berdoa semoga akan dipanjangkan usia untuk tahun-tahun yang berikutnya.. amin.. banyak lagi yang aku ingin capai dalam hidup nie. hee.. korang pon kan? :D

aku jugak nak ambik kesempatan untuk ucapkan terima kasih yang tidak terhingga buat korang semua yang sudi wish birthday utk aku. xkesah la kat facebook ke, twitter ke, shoutbox ke, henpon dll. terima kasih bebanyak. aku sangat menghargainya. aku akan reply komen and wish korang satu per satu ye. tanda aku gembira and terima kasih atas ucapan korang tu ea? :D yang mana aku terlepas pandang, so sorry. aku cuba reply balik. almaklomlah, kalau kat fb tu, kengkadang ada masalah sket dengan notification. hihi..

and buat kengkawan malayapark!!
millions of thanks for those yang join majlis bukak puasa mp hari tu. and also for suprise party yang korang wat utk aku. seriously aku rasa terkejut and terharu sangat2. sampai aku boleh lupa nak tiup lilin and potong kek! hahaha. and rasa macam terharu nak mampos bila satu kenny rogers berjaya times square melaungkan lagu happy birthday! whoaa! xboleh nak gambarkan kegembiraan aku. so, thanks for ejazul azim, joe ows and abah tepet sebab belikan kek utk aku ye! aku rasa nak nangis tanda terharu dengan korang weyh..! terkedu tengok akak waitress bawak kek pegi kat meja. aku ingt dia nak hantar kat meja belakang tu ha! sekali kat aku daa! hahaha~


muka aku makin kembang hari demi hari sejak jadi penanam anggur nie. ((:

tiup lilin.. haa. berasap2. class ko maria! ((:

potong kek! weehuuu! sila ambik sorang satu ye.. :D

haa. ini impian yang terlalu menggunung utk dicapai utk birthday kali nie ye.. ((:
sila click utk pembesaran rajah!


to be continued....

Sabtu, 13 Ogos 2011

cara-cara menolak cinta si jejaka.

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

memandangkan sekarang aku nie jobless dan mempunyai kerjaya sepenuh masa sebagai seorang penanam anggur yang berdedikasi dan sungguh berjaya, lantas aku menjadi rajin untuk menari-narikan jari kat papan kekunci aku nie kan. dan nampaknya sekali lagi perlu memainkan peranan sebagai dokter chenta yang tidak profesional disebabkan ketiadaan sijil ikhtisas yang mengiktiraf profesion tersebut. hahaha. apa yang aku merepek nie? 

tadi aku baru buat entry berkenaan tips buat jejaka untuk menolak cinta si gadis . so, rasanya xlengkap la kalau aku tak bagi tips untuk orang sekaum ku. haha.. so, kalau korang rasa korang nak taw apa tipsnya, meh rajinkan diri korang membaca entry aku nie. 



1. seperti si gadis, si jejaka juga akan memberi hint-hint tertentu bahawa dia sedang menyimpan perasaan terhadap anda. sama jugak macam entry aku sebelum nie, si jejaka akan memberikan hint-hint tertentu seperti mengambil berat, kerap mesej and calling2 anda walaupon xde sebab musabab yang kukuh untuk dia call, akan menghulurkan pertolongan tatkala anda memerlukannya. haa, jadi gegurl gegurl semua, please please please.. tolong lah berperasaan sedikit. si jejaka itu sedang mempunyai hati yang berbunga2 semasa memerhatikan anda. haha.. korang silalah terangkan mata hati korang untuk mengenalpasti tanda saran-tanda saran tersebut. tapi, berhati2, jangan sampai terlalu overconfident plak yang si jantan duk minat kat awak. jangan duk ngada2 tanya, "awak awak, awak suke kat ite yee. ite perasan taw awak duk jeling2 main mata dengan ite pastu siap xberkelip2 lagi" dengan nada yang sungguh gedik. haihh, aku terajang ko nanti. wat malu kaum aku je. haihh.sekiranya korang dapat mengenalpasti bahawa si jejaka sememangnya menaruh perasaan kepada anda dengan kebolehpercayaan dan kesahan yang tinggi iaitu melebihi 0.06 *guna statistik sket.kalau xgune, berkarat plak nti. ((:*, anda boleh melakukan cara ini untuk menolak cintanya. jangan terlalu melayan kerana si lelaki nie akan berpendapat bahawa "oh, aku mempunyai peluang yang cerah untuk memikat hati si gadis ayu ini. gumbiranya hatiku"... lepas tu, makin sengsara la hidup korang sebab duk pikir macamana nak terangkan kat dia bahawa anda tidak mempunyai sekelumit perasaan pun terhadapnya.. ah, parah parah. *tepuk dahi*


ha, hamek ko. penat nak terangkan kat dia kenapa ko xboleh terima dia sampai laptop pon ko gigit. stress punye pasal. hehe

2.  buat si gegurl gegurl semua, hindarilah diri daripada memanfaatkan seluruh kebaikan si jejaka. korang taw kan, ade jantan jenis mudah benar lembut hati. cinta punya pasal, sanggup bergolok gadai demi mendapatkan cinta korang. kata mereka, lautan api pon sanggup direnangi. kononnye laa. belum dapat lagi kan. segala ayat manis dalam kotak fikiran dia tu, semua dia kasi habis kat korang semua. haha. jadi, korang janganlah salahguna kebaikan diorang nie. siap mtk duit, konon2 nak beli buku rujukan la. lecturer suruh katanya. padahal, duit tu korang duk pakai belanje mamat lain pegi jenjalan pegi zoo. haha. nie memang hampeh la. duit ko kebas, habuk pon xdapat. masuk angin kua asap la brader! haha.. silap2 hari bulan, aku takot hidup korang wahai si gadis melayang ntah kemana. zaman sekarang nie bukan kira. jeles je, bunuh. jeles je, rogol. kata si jantan, "haa, kalau aku tak dapat ko. orang lain pon xkan dapatkan ko".. so, si gadis, tepuk dada, tanyalah iman. ((:


3. ahai cek mek molek semua, aku suka nak berpesan dengan korang, kalau nak me'reject' seseorang yang ko memang xmencintai dia kan, make sure korang jangan baik hati sangat nak sedekah caci maki berkilo2 walaupon muka dia seperti jambatan xsiap sekali pon. sebab kita pon xsesempurna mana. mungkin korang2 juga tidak dapat mengatasi kecantikan nenek2 diorang.. silap2 hari bulan, di'mandrem'nya korang, gila meroyan sampai mati. x ke naya? sampai bila2 korang xkengkawin. haa, padan muka korang. riak takbur sangat. haihhh. 


saya kak limah dari kampung pisang pon lagi gojes dari awak taw. ahakz


senyum itu sedekah. nak sedekah duit xmampu. sedekah senyum je la.. 

4. wahai si jejaka, korang pon janganlah duk taksub sangat nak pompuan lelawa. sekali pompuan tu tolak cinta korang, duk makan hati berulam jantung. geli aku taw. korang nak carik awek ke bini ke, pilihlah dari segenap segi. setakat lawa je, nanti tua pon kerepot gak. nie patah hati je, nak terjun bangunan la, minum racun la... macam lah nyawa korang tu ada sembilan macam kuceng. atau boleh pegi beli kat kedai alat ganti kenderaan. bengong betol. mana lah pegi akidah korang semua kalau korang nie orang islam? sikit2 nak bunuh, nak rogol. apedaa. bunga bukan sekuntum. susah2 suruh je mak bapak yang carikkan. haihh. aku pon bukan xpernah kena reject or kena tinggal dek boipren. lelama nty pasti korang akan jumpa yang terbaik sebab Allah SWT tu tahu apa yang terbaik buat sekalian hamba-Nya.


ada ke patot dia nak lisa surihani? besar bebeno seleranya. mimpi je la weyh. yusri punya nie. haihh

5. buat awek2 di luar sana, tolong jangan sakitkan hati dia dengan duk show off jantan lain disisi korang dengan harapan si jejaka akan berasa putus asa kerana usahanya tidak kesampaian.. korang nie memang carik nahas la kan. macam aku dah cakap sebelum nie. korang jangan expect diorang xboleh berbuat apa ke atas korang. kengkadang dendam dan cemburu boleh jadi pencetus kepada sikap agresif dalam diri dia. korang nak jasad kaku korang bergelimpangan di tempat2 tidak berpenghuni dimamah ulat? atau mungkin dikerat2 15 campak kat mangkuk tandas rumah usang? haih. nauzubillah.. mintak jauh la kengkawan kesayangan ku semua. so, janganlah carik nahas.


sebenarnya, aku teringat apa mak aku cakap. "elok pilih orang yang mencintai kita dari pilih orang yang kita cintai"... sebabnya, lelaki nie kalau dia sayang, mungkin diorang akan berasa payah untuk melepaskan korang kerana dia ingat betapa payah dia usaha nak dapatkan korang. tapi, kalau kita yang cintakan lelaki, lelaki tu boleh je berubah arah. cintakan perempuan lain. almaklomlah, kuota dia sampai 4. ko hado ke apo yang dio hado?


oklah, aku rasa nie dulu celoteh aku buat masa nie. memandangkan malam makin lah melabuhkan tirai ke pagi. mata aku pon semakin layu. hopefully korang ambik la pengajaran daripada entry aku nie. yang korang rasa xboleh pakai tu, boleh la korang nyahtinjakan daripada otak2 korang. haha. mintak maap gak la ye kalau ada kekasaran bahasa. sekadar memberi peringatan untuk korang dan diri sendiri jugak.

thanks for reading and feel free to drop your comment! :D

Jumaat, 12 Ogos 2011

kenapa orang bukan islam suka bulan ramadhan?

assalamualaikum dan selamat sejahtera...

haa. sempena bulan ramadhan yang mulia nie, memang xpelik la kalau orang islam sangat menggemari bulan puasa nie. sebab, kita boleh kumpul pahala banyak2, berkumpul dan berbuka puasa dengan ahli keluarga. paling digemari oleh kanak-kanak sebab ini menunjukkan bahawa raya bakal menjelang tiba. masa nie jugak la diorang nak berpuasa penuh untuk kumpul token ekonomi mereka iaitu duit raya. ((:

tapi, korang jangan tak tahu, orang bukan islam jugak sangat menggemari bulan puasa. korang nak tahu sebab apa? haa. kenalah teruskan membaca. hehehe

1. senang nak beli juadah kegemaran
korang pon taw la kan, time bulan2 puasa nie, bersepah2 bazar ramadhan di sana sini. and korang boleh beli bermacam2 jenis kueh muih dan lauk pauk yang sukar korang jumpa time hari2 biasa. so, masa nie bukan sahaja umat islam yang suka serbu bazar ramadhan dan gerai2 ditempat2 sekitar korang tu, tapi orang2 bukan islam seperti kaum cina, india dan lain-lain lagi akan turut berkejaran ke bazar-bazar berhampiran anda.
kalau kat tempat aku nie, orang2 cina dan india jugak sangat menyukai bulan puasa sebab diorang boleh beli juadah2 kegemaran mereka. kalau kedai2 kuih muih di kawasan kejiranan aku di Pekan Labu Batu 10 nie, bila diorang nampak je orang mula bukak gerai dalam pukul 3 macam tu, terus diorang serbu. so, jangan pelik la kalau korang sampai je kat gerai2 tu, korang tengok kuih sume habis licin diorang borong. hahaha.




antara juadah kegemaran  aku:
tepung pelita

buah melaka

tau fu fa

cara berlauk

puding karamel


popia basah


chicken wings


popia berlada


2. sale di sana sini
memandangkan nak dekat raya, semua shopping complex malahan online shop pon turut buat jualan murah besar besaran disana sini. so, time nie bukan setakat orang islam je yang gembira nak berebut2 beli barang. orang bukan islam pun sama. kalau korang xpercaya, korang tengok la kat mana2 shopping complex pon. kasut, baju, handbag semua tengah murah2. sape xnak beli woiii?  ((: aku rasa orang melayu pon same je time raye cina ke, deepavali ke. hahaha.



3. nak cuba berpuasa macam orang2 islam buat.
haa. yang nie adalah segelintir kawan2 aku masa sekolah dulu suka buat. walaupon diorang bukan beragama islam, diorang rasa nak cuba berpuasa. sangat comel hokey! haha. paling xboleh tahan bila tengok muka sekor2 xlarat dah nak berpuasa. siap ada kawan aku tanya, kenapa lah kena bersahur dan berpuasa nie. so, time nie la nak explain kenapa kena puasa dan bersahur tu. hehe



ok la, rasanya wat masa nie, ini antara sebab kenapa orang bukan islam suka bulan puasa. 

aku rasa tak terlambat lagi kan nak ucapkan selamat berpuasa utk korang semua.


ok lah, thanks for reading and feel free to drop your comment ok?
bye.
((:

gambar: ehsan pakcik google