tetamu VVIP

Khamis, 22 Oktober 2009

ketawa sebagai terapi...

haaa
td sbb aku busan2 tensi plus rse nak browse tenet
aku pown teringt la aku nie ade satu perangai ske sangat wat lawak sampai bf aku sendiri
kata
aku nie

sengal+bengong+weng weng
ye arr
die kt imaginasi tinggi tol aku nie
adess
hee
ade je yang leyh wat owg ketawa
main point cte aku sebenarnye
aku nak bgtaw
aku ske sgt ketawa n wat owg ketawa
sbb ketawa tu wat aku rse epy
n aku epy ble tgk owg epy gak

hee
ok berbalik kat tajuk entry aku nie
aku nak cer sal ketawa sbg terapi
td mase aku browse tenet
aku jmpe satu artikel nie
cte sal kebaikan ketawa n penggunaan ketawa sbg satu terapi
menarik tajuk nie
(bagi aku yang sememangnye ske ketawa nie laa..hee)
so aku nak share la dgn tukang jenguk blog aku nie tentang info menarik yang aku jmpe nie




menurut penyelidik perubatan
ketawa dapat menjadi penawar dan menyembuhkan penyakit
dengan
penghasilan dua jenis bahan kimia neuropeptida

iaitu
endofrin dan enkefalin
kedua2 bahan kimia ini dikenali sbg
"bahan penghilang kesakitan semula jadi dalam badan"
gelak ketawa juga
boleh mengeluarkan
katekolamin bersama dengan adrenalin dan non-adrenalin

dipercayai boleh mempercepatkan proses penyembuhan

untuk info lebih detail
kowg leh la jenguk2 website nie
just klik nama kat bawah nie
hospital kota belud website

sifat perempuan yang disukai lelaki

Keibuan

Banyak lelaki yang terpikat pada wanita yg bersikap keibuan,lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yang keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing2.

Keanak-anakkan
Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yg melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yang membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah.

Penuh Pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yang tepat utk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata2 yang kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya .

Menghargai dan Penyayang
Wanita yang menghargai lelaki dan penyayang adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dgn wanita yg suka diperlakukan dgn lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dgn tulus ikhlas dan diberi kepercayaan.
Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

Menjaga Penampilan
Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yg baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya.
Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yang menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yg masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3?

Pandai berbicara
Lelaki tertarik dgn wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dgn topik kegemaran wanita,wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yg pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yg suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenakalelaki dgn baik dan berfikiran terbuka.

Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dgn orang yg lebih muda. Apabila berhadapan dgn suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada dibandar atau di kampung.

Menghormati Diri Sendiri
Lelaki suka dgn wanita yg menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yg murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yang susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dgn indah dan mempesona.


kenapa kita berasa sakit semasa cemburu?


korang semua perasan x?
korang akan berasa sangat sakit semasa cemburu dan kesakitannya xdapat digambarkan dengan kata-kata?
atau pun kesakitan tersebut korang gambarkan sebagai cemburu atau jealous dalam bahasa inggerisnya.


bagi aku la, jealous or cemburu tu mmg perasaan yang sangat menyakitkan dow. xtentu arah aku dibuatnya.. monyok je muke..hehee
(sbb mase aku tgh wat entry nie pon aku tgh jeles..hahaha)
tp sakitnyee xla kte boleh nampak daripada luaran
tp sakitnye kat dalam perasaan kte..
xsame macam kita terkena pisau atau terkena air panas..
subjektif betul sakit die...
hee
tp aku yakin semua orang rasa kesakitan yang sama walaupon kesakitan tu kita xboleh nampak..
tapi kadang2, kita boleh perasaan daripada reaksi seseorang itu semasa seseorang itu cemburu kan kan?
hee




nie la penjelasan bagi mengapa kita berasa sakit semasa cemburu:
Sekumpulan saintis di New York berjaya menemui kawasan dalam otak yang mengawal perasaan cemburu di mana ianya berada dalam kawasan yang mengesan kesakitan fizikal.
yang menariknya,
bahagian yang mengesan kesakitan fizikal ini mempunyai kaitan dengan kesakitan mental


Sebab itula kita akan berasa terluka bila kita cemburu.



ingin menambah informasi anda
silala ke laman web kosmo edisi 17 feb 2009.
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0218&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm



Rabu, 21 Oktober 2009

ke konvo mr jim2 sok

sok saya nak g tgk mr jim2 saye berkonvo
sonoknyeewpp
dapat gak g tgk
yeayyy!!!
(lompat2)
hihihi

Jumaat, 16 Oktober 2009

assgnmt psiko testing sudah siap~~

alhamdulillah
syukur la asgnmt2 aku dah siap
pas nie
leyh aku study
hehe
aku rse epy gler asgnmt psiko testing dah siap
actually spss tu xde la susah sgt
tp an
fenin pale nak interpret
adoyyaii
pas tu fenin pale dgn ape yg prof nak
hee
tp xpe
skunk sume dah settle
leyh la study dengan tenang utk final pas nie
syukur alhamdulillah
pas nie
busy utk final
pape pown aku nak ucapkan gud luck wat member2 n spe2 yang bce posting aku nie yg bakal menduduki final exam cm aku gak
adek2 yang nak spm tu

gud luck jugak
jgn lupa study ye~~

hee
aku pown
jgn lupa utk study~

he

Khamis, 15 Oktober 2009

terlepas satu beban~~

ary nie dah submit satu asgnmt
so sudah kurang satu beban kat bahu aku
tinggal lagi dua asgnmt
pas tu merdeka!!
tp merdeka dari asgnmt laa~~
hee
waaa
xsabar nak lik umah
lame xbalik umah even umah aku dekat je
huhu
isnin nie lik umah sampai rabu ke
xleyh lik lame2
kang xstudy lak aku nie
huhu
adess
aku xstart study pape pown lagi nie
wiso2
huhu

Selasa, 13 Oktober 2009

ejazul azim bin abdul aziz? sape kah beliau? hark3

ejazul azim bin abdul aziz??
sape kah mamat nie???
polis, majistret, atau lawyer??
haa
meh saye story

~~~dia~~~
*gitarist out worn shoes*
*lori*
*bermata sepet*
*meminati frank iero and matthew bellamy*
*kaki buli*
*kaki sebok*
*kuat makan*
*sangat beso*
*sangat masyam*
*gler games*
*gler men gitar*
*ske men gitar*
*ske muzik*
*ske merah+hitam*
*caring*
*loving*
*pasan encem..wakakaa*
*sangat baik*
*ske tgk movie*
*sangat kejam..sbb ske tgk cte bunuh2..ishk2*
*muse die hard fans*
*sempoi*
*klaka giler*
lagi ape erk??
*sayam saye..tol ke?nty tnye die*


tp~~~~
walau ape pown die tu~~
die tetap besfwen merangkap boyfriend saye~~
dan jugak merangkap
bonzer "N" bodyguard saye
hahaha

p/s: jangan mare mr jim2
gurau jewp
sayam kamoo gler2
wink wink
^^p

pukul 7.00 pagi...

saye masih belom nantok
saye masih belom rse nak tido
tp saye rse kepenatan
adess
saye memelok nono
(my teddy)
pon xde mood tidur gakk~~
aishhh~~
terus sambung wat assgmnt

jam menunjukkan pukul 6.23 am~~

arghhhhh!!!
aku xleyh tdo
sbb aku minum minuman berkafein
iaitu
nescafe
nak tidurrr~~
uwaaaa
sok kul 10 ade klas
adeyyaiii
huhu

teka teki teka tekuk

mari menjawab teka teki ini jika rase nak release tensi

1.
Burung apakah yang boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk?

2. Gajah lalu titi patah, lepas tu kambing pula lalu. Apa yang patah pulak?

3.
Lima pasang stokin direndam di dalam laut merah. Setiap pasang stokin itu berwarna putih, hijau, biru, kuning dan hitam. Apa akan terjadi kepada semua stokin tersebut?

4. Dalam banyak-banyak cecair, cecair apakah yang akan menjadi beku apabila dipanaskan?

5.
Dalam banyak-banyak kuih, kuih apakah yang orang makan tepinya sahaja? Tengahnya tidak dimakan.

6. Apa tiga jenis buah yang terselamat dalam kebakaran disebuah kedai?

kowg terai la jawab kat kumen
nty aku post jawapan nye kat blog
heee


selamat mencuba~~
selamat menjawab~~

pada jam 3.53 pagi~~

tepat jam kat laptop nie menunjukkan angka 3.53 pagi
aku bru dapat idea cne nak wat asgnmt aku
selepas aku asek ngarot men pesbuk
tgk vids kat you tube
bce buku yang aku pinjam kat library dah dekat seminnggu nie
dan bertaburan di atas meja aku
aishh~~
akhirnye
aku dapat idea cne nak wat asgnmt aku
huhu~~
serabot dow
haa
dapat idea pas layan live performance BMTH kat you tube kot
hahaha
aku pown mula la wat kje aku
now
aku telah membuka blog aku utk meroyan n melafazkan tanda syukur
(Perghh ayat den)

bahawa den sesangat la epy dpt petunjuk cne nak start wat kje den nie
hihi

wokeyh la
den nak truskan perjuangan den
papai~~

entry ke 40 pada pukul 2.12 pagi..huhu

aku cuma nak ckp
nie entry aku yang ke 40
haha
sekian trime kaseh~~

yang benar,
momoque
aka naza88
malayapark.com
ahakz~~

die dah tidur, aku belom~~

ini bukan sajak
ini bukan pantun
ape mende aku melalut nie??
haha
meroyan seyh aku~~
kul 2 wat asgnmt pengantar falsafah
ape kahhh???
ahakz~~
ades
khamis ade kuiz
pengantar falsafah jugakk
aiyakk
ne la nak setadi
wat asgnmt
aishh~~
mencik2
hihi
die dah tidur~~
eden bolumm~~
ini den jeles nie~~
haha~~
die mimpi dah sampai pluto kewtt~~
aku still kat depann mr leppy(laptop daa)
sambil menaip asgnmt
(menyambil dgr lagu ignorance-paramore, ber'pesbuk', ber'youtube')
(lupa lak sambil menaip posting di blog ku ini)
haha
xci nie~~
xleyh jadikk~~
disamping ditemani anak2 angkat den (teddy bear den la)
nono, sinchan, spongebob ku
(trimas la byk2..terharu seyh..giler ke pe aku nie?diowg pon namo teman den klu diowg bernyawa)
(bg ucapan cm dapat award pulekk)
haha
meroyan kahh aku??
adoiyyyaaii
kejadah sume ini~~
rilek2
namo stress2
tidak bek utk kesehatan mental
hihi


Isnin, 12 Oktober 2009

camne laa aku leyh lupa nie?? aishhh~~

ary nie aku terlupa nak g klas ganti tutor psikososial
aishh~~
cne leyh terlupa nie??
sengal je aku
hahaa~
padahal mase ary jumaat ary tu
aku n dak2 nie gak yang setuju dgn mr boe utk wat klas gnti tutor psikososial
pada
isnin
12 nov 2009
kul 8-9am
haha
sengal je aku
xpe
yang penting jumaat nie xde klas
yeayyy~~
(bersorak keriangan sambil guling2 360 km/j)
boleh la aku rilek2 sket sblom men'stress'kan otak aku utk study
almaklom laaa
final nak dekat~~
26 nie ha final
bukan dekat lg dah
tp dah mmg mood exam dah
ishk2
insafla cik naza oiii~~
hihi
setadi2
aku mmg nak setadi~~
masalah nye skunk
asgnmt aku nie byk xsiap lagi
khamis nie ade kuiz lak tu
adooiiyaiii~~
ape la kepenin sangat jadik student nie ek?
heee
padan la mke aku
spe suh jadik setuden??
hihi
parah2~~
huhu
xpe laa~~
pelan2
pikir positif
stress2 xelok utk kesehatan mental
heee
yakin boleh mengatasi stress~~
yeahhh~~

^^

personaliti berasaskan huruf permulaan pada nama~~

haa
td mase aku sebuk2 carik sal psikologi nie..
aku ade terbace la pasal
personaliti berasaskan huruf pertama dalam nama
menarik bunyi nye
so
aku pon rse cm nak share dgn member2 sume kat blog aku nie
so bce2 la ye
kot2 ade yang terkena kat batang edong sendiri
hee...
**mende nie xla diketahui sejauh mana kebenarannya..sekadar nak share je.. (:*


A =
Ramah dan murah senyuman.
Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.


B =
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C =
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D =
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E =
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.
F =
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan
amat berhati-hati bila berbelanja.

G =
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H =
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I =
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J =
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K =
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L =
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M =
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan memberontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N =
Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri .

O =
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menganggapnya sombong dan suka memilih teman.

P =
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kreatif.
Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain..
Agak pendendam
dan
boros.

Q =
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R =
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.



S =
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T =
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U =
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V =
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W =
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X =
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y =
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z =
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

cbe tgk kot2 ade yang kena batang edong kowg~~~
selamat membace~~
hee~~

Ahad, 11 Oktober 2009

after midnight-yuna

enchek ejazul azim bin abdul aziz

anda telah di tag di lagu ini

sila tengok kat blog sayep

ngeee~~


After midnight i shall kidnap you from the world
and i’ll keep you in my room
hush now my love and hold my hand
after midnight i shall take you to a place
where no one else should know of
hush now my love and hold my hand

you are exactly where you’re supposed to be
if anyone asks for you
they would have to find me

stay
keep me awake
keep me amazed

only for today
keep me dazed

my love is yours only

after midnight
i shall stay awake
and if you chose to close your eyes now
hush now my love
i’ll watch you sleep

you are exactly where you’re supposed to be
and if they come for you
they would have to fight me

stay
keep me awake
keep me amazed
only for today
keep me dazed

my love is yours only

stay
keep me awake
keep me amazed
only for today
keep me dazed
my love is yours only

Sabtu, 10 Oktober 2009

penangan transformers and otomen dalam karangan dak darjah 4..huhu~~

Pagi itu pagi minggu.

Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip.

Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk.

Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.

Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya.

Kami

berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah.

Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya.

Emak saya tercampak ke dalam gaung.

Dia menjerit "Adoi!".

Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut.

Saya pun turut berlari di belakang emak saya

kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya.

Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.

Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya.

Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu.

Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati.

Pemandu feri itu sangat marah.

Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori.

Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..

lori itu

bertukar menjadi robot Transformer.

Mereka bergaduh di udara.

Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu. Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya.

Pemandu feri itu pecah.

Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter.

Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi.

Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih.

Lalu pemandu lori itu mati.

Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati.

Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati.

Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati.

Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati.

Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

KESIMPULAN :: GILE GHUPE NYE DAK NEH!

Khamis, 8 Oktober 2009

exam mode... dah dtg kah ko?huhu~~

ade lebih kurang 2 mgu nak exam
assignment ade lagi yang lom siap
minggu depan ade kuiz pengantar falsafah
tp alhamdulillah
viva n psikodrama aku dah settle
lega sket
hee~~
ckp sal exam nie
exam start 26 oktober nie
sampai laa 11 november
pas tu cuti pon bermulaa~~
aishh
xsabo nak cuti
penat kebaben dah aku nie
siyess~
dgn stress
xcukup tdo lagi
dgn pemakanan yang xterjaga n terkawal
aku rse cm nak giler je nie
haha
sebab tu la meroyan kat blog nie haa
wakakaka

haa
nie lak jadual exam aku
meh laa tgk
kot2 kowg rjin nak tlg kjut aku bgun time exam nty ke
hahaha

26 oktober
isnin
skpx2083
psikologi perkembangan
3.30 pm
dewan gemilang

30 oktober
jumaat
skpx2113
psikologi positif
3.30 pm
dectar

31 oktober
sabtu
hhhe2011
kursus pengurusan persatuan
10.30am
dewan gemilang

2 november
isnin
skpd1033
bahasa inggeris utk sains sosial
8.30am
dewan gemilang

4 november
rabu
skpx2073
psikologi sosial
8.30am
dectar

5 november
khamis
skpd1043
pengantar falsafah
8.30
dewan gemilang

11 november
rabu
skpx2033
pengujian psikologi
3.30pm
dewan tun abdullah muhammad salleh

Sabtu, 3 Oktober 2009

mengidam rendang??adess

sejak beberapa ary nie
aku mengidam nak makan rendang
uwaaa
waa

wendu rendang yang mak wat
huhu
nak balikkk
xsabo tgu study week nie

nak balikk umahhh
nak rilek2
nak makan puas2

hahaha
omakkk
den wendu rondang omak haaa
wakakakaka

Jumaat, 2 Oktober 2009

prejudis??adekah anda seorang yang berprejudis??

haa
ary tu mase dalam kelas psikososial
ade blajo sal prejudis nie
kowg taw kah ape maksud prejudis??
wokeyh
meh aku cte sket
prejudis tu
adalah
sikap(attitude)
yang selalunya adalah negatif
terhadap ahli2 kump sosial yang lain
berdasarkan kepada keahlian mereka terhadap kumpulan tersebut.


taw kah kowg bahawa
prejudis nie boleh mempengaruhi
maklumat sosial,
mengubah kepercayaan kte terhadap owg lain
dan perasaan kte terhadap mereka?

ha
tu mmg btol!!!

prejudis wujud
sebab
apabila kte merendahkan kumpulan lain
kte akan rse
lebih tinggi keyakinan diri
dan sebab
streotype akan menyelamatkan kte punye usaha kognitif (xperlu pikir banyak)
sbb
fikiran kita wat mental shortcut( heuristik)


kowg dapat x
bezakan
prejudis??
diskriminasi??
streotype??

klu xdapat bezakan
meh aku explain lagikk
prejudis nie lebih kepada manifestasi afektif(perasaan)
macam memandang rendah orang dari bangsa lain
rse xske
diskriminasi pulak adalah tingkah laku
contoh kte boss
pas tu kte bagi gaji yang rendah kat pekerja yang lain bangsa dgn kte
or kepada org yang kte xske berbanding org yg ke ske
streotype plak adalah penilaian kognitif
maknanya fikiran kte la
contoh nye
kat barat
ble sebut sal org islam
mereka cenderung fikir org islam pengganas
ha cm tu la
hehe

kowg nak taw cne prejudis wujud?
xnak pown aku tetap nak tulis
haha
selaras dgn perkembangan manusia
prejudis wujud sejak umur 3 tahunn
mase umur 3 thn nie
kanak2 dah mula sedar tentang perbezaan kelompok manusia berdasarkan bangsa,jantina,warna kulit,percakapan
dan lain2 lagi

(kecik2 lagi kte dah pandai prejudis..ishk3)
mase umur 4-5 thn lak
kte nie rupa2nye dah pandai wat diskriminasi asas terhadap etnik lain
mase umur 7 thn
kte nie dah pandai mengenali identiti etnik lain
10 tahun plak kte dah memahami ciri2 penting etniknya dan membuat perbezaan dgn etnik lain

kowg rse kowg berprejudis x??
ade??
xde??
adekah kowg mendiskriminasi kumpulan lain??
adakah kowg sedar tentangnye??
haa
tgk cni
kadang2 kte xsedar kte mendiskriminasi
atau terdiskriminasi

diskriminasi nie kadang2 kte xsedar die berlaku
diskriminasi boleh berlaku secara sembunyi
ha
mcam moden diskriminasi nie
diskriminasi berlaku disebabkan prejudis
contoh2 diskriminasi baru macam
modern racism
tokenism
reverse diskrimination

(malas lak nak tulis dalam bm...malas translate..haha)
modern racism
= denial of continuing discrimination, push for equal right, special favors for minority all these use as camouflage for more sinister belief and motives such as desire to exclude members of various minority group from school, jobs, loans, and other potential benefit.
tokenism plak
=small benefit, high cost- got a job you really want from the company belong to specific group, you learnt that you got the job because you are from the specific group and the company do that in order to avoid charge of discrimination hiring a person as token members of their group

taw kah kowg hubungan antara
prejudis
streotaip
dan
diskriminasi??

ketiga2 mende nie adalah saling berhubungan dalam satu proses yang kontinuum
(dalam satu garis lurus)

kewujudan prejudis menyebabkan streotaip juga wujud.
bermaksud
apabila kte rse xske dgn seseorang daripada kumpulan etnik yang lain
kte akan berfikir tentang individu itu secara negatif
kemudian
ini membawa kepada kewujudan diskriminasi
kte xske,
kte asyik fikir tentang keburukan orang tu
kte akan menjauhi orang itu
atau kte lakukan tindakan yang menyakiti orang itu.

prejudis----->streotaip----->diskriminasi
(proses kontinuum)

klu kowg nak taw
wpon kowg kata kowg tidak berprejudis
tp sebenarnye prejudis tetap wujud
cuma sama ada ia tinggi atau rendah
prejudis itu boleh wujud secara explicit atau implicit
(secara nampak atau tak)
wpon kowg kata kowg cuba kawal otak daripada berprejudis
sebenarnye prejudis akan wujud wpon kowg cbe kawal
ia wujud secara tidak kte sedari...

selamat pagi!! huhuuhu

selamat pagi sumerrr
ary nie aku trus sambung lagi wat assignment
huhuhu
assignment
assignment
dan
assignment
terima kasih banyak2
utk
lecturer2 sayep yang bagi assignment byk2

lalalalalala~~~
=)

Khamis, 1 Oktober 2009

arghhhh...tensionnnnnn

huhuhuhu
aku cuma nak ckp
aku tensionnnnnnnn
dengan assignment yang berlambaakk-lambakkkk nieeee


arggghhhhhhhhhh!!!!!!

p/s: sila jangan tiru aksi ini..wakakakakkaa

baby you-marc anthony

thanks mr jimjim sbb nyanyi utk sayep jugakk
sayam kamooo
hihi



As I look into your eyes
I see all the reasons why
My life’s worth a thousand skies
You’re the simplest love I’ve known
And the purest one I’ll own
Know you’ll never be alone

Chorus:

My baby you
Are the reason I could fly
And 'cause of you
I don’t have to wonder why
Baby you
There’s no more just getting by
You’re the reason I feel so alive.

Though these words I sing are true
They still fail to capture you
As mere words can only do
How do I explain that smile?
And how it turns my world around
Keeping my feet on the ground

Repeat Chorus

I will soothe you if you fall
I’l be right there if you call
You’re my greatest love of all

Chorus
you are the reason I could fly
and 'cause of you
I don't have to wonder why
My baby you
there's no more just getting by
'cause you're the reason I feel so alive
Arianna I feel so alive



unintended-muse

thanks a lot kat my mr jimjim sebab nyanyikan lagu nie utk sayep ary tu
heee
suka sangat
thanks a lot
sayam kamu ketat2
wekkk
hehe



liriknyewp:

You could be my unintended
Choice to
live my life extended
You could be the one I’ll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I’ll always love

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I’ll always love

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

Before you

bagaimana nak bezakan senyuman tulen dan senyuman palsu? (fake smile and genuine smile)

ary tu mase klas tutor psikologi sosial,

aku blajo sal senyuman palsu n senyuman tulen

rasa menyeronokkan pulak..
siap kena teka lg yang mana senyuman palsu dan senyuman tulen..
klu korang rase teringin nak tahu macam mana nak bezakan senyuman palsu dan tulen nie,
silakan la baca ye.. (:

menurut Ekman & Friesen 1982
senyuman tulen melibatkan:
- otot major zygomaticus yang menarik bahagian tepi bibir ke atas
dan
-kontraksi otot orbicularis oculi di sekeliling mata
ini menyebabkan :
*kedutan teradiasi di sisi luar tepi mata
*pipi meninggi
*fissure mata (bhgn hujung mata) menjadi sempit
senyuman tulen adalan bersifat involuntary


menurut ekman n friesen juga,
senyuman palsu
tidak menyebabkan pipi meninggi
dan tidak menyebabkan kedutan pada tepi mata..
senyuman palsu
kelihatan:
lebih deliberate, lebih sopan, dan mask (menutup) perasaan sebenar

teknik untuk senyum
1)fikir perkara yang menggembirakan
2)berfikir secara optimis
3)ingt bahawa rasa marah atau sedih akan menyebabkan lebih emosi negatif
4)sedar apa yang sedang anda fikirkan
5)enjoy apa sahaja yang dilakukan
6)ingt kembali perkara gembira di masa lalu, org yang disayangi atau perkara gembira yang terjadi
7)senyum kepada org lain akan menyebabkan org tersebut tersenyum kembali
8)paksa diri untuk senyum wpon kepada orang yang tidak disukai






fake smiles


video video



genuine smiles
video video








p.s: lepas nie korang dapat la teka kan which one senyuman kawan2 or orang disekeliling korang yang palsu, dan senyuman mane yang tulen dan ikhlas~ (;